Sant Pau i el judaisme

Representació artística de Sant Pau escrivint les Epístoles, segle xvi (Blaffer Fundació Col·lecció, Houston, Texes). La majoria dels estudiosos creuen que Pau realment dictava les seves cartes a un secretari, com l'anomenat Terci, que apareix a Romans 16:22.

La relació entre Sant Pau Apòstol i el judaisme del Segon Temple continua essent objecte de molta investigació acadèmica, atès que hom pensa que Pau de Tars tingué un paper important en la relació entre el cristianisme i el judaisme en el seu conjunt. La influència de Sant Pau en el pensament cristià es diu que és més important que qualsevol altre autor del Nou Testament.[1]

Alguns estudiosos veuen Sant Pau completament en la línia amb el judaisme del segle I (un fariseu i alumne de Gamaliel o formant part del judaisme hel·lenístic),[2] d'altres el veuen com a oposició a aquest (com els passatges paulins que donen suport a l'antinomisme i al marcionisme), mentre que la majoria el veuen com en algun punt entre aquests dos extrems, oposat a les «lleis rituals» (vegeu per exemple la controvèrsia de la circumcisió al cristianisme primitiu), però totalment d'acord en la «llei divina». Aquests punts de vista de Pau de Tars van en paral·lel a les opinions cristianes de l'Antic Pacte.

  1. Oxford Dictionary of the Christian Church ed. F.L. Lucas (Oxford) entry on Paul.
  2. James Orr (ed., 1915). The International standard Bible encyclopaedia. Vol. 4. p. 2276.

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search